KASZA GRYCZANA NIEPALONA BEZGLUTENOWA BIO 1 kg - BIO PLANET
(14,04 zł / kg)
Kasza gryczana niepalona to pozyskana z gryki wartościowa towarzyszka dań mięsnych, ale nie tylko. Bogate źródło wysokiej jakości białka w diecie, a przede wszystkim bardzo smaczny dodatek do potraw.
Kasza gryczana niepalona
Kaszę gryczaną pozyskuje się z gryki. Gryka jest rośliną naturalnie bezglutenową, co czyni kaszę gryczaną produktem bezpiecznym dla osób na diecie bezglutenowej. Biała kasza nieprażona od klasycznej kaszy gryczanej prażonej odróżnia się nie tylko jaśniejszym zabarwieniem, ale i delikatniejszym smakiem. Kasza nieprażona, ponieważ nie była poddana wcześniejszej obróbce termicznej wymaga dłuższego przygotowania.
Sposób przygotowania - czas gotowania kaszy gryczanej niepalonej
Niepalonej białej kaszy gryczanej nie trzeba płukać przed gotowaniem. Do jej przyrządzenia dobrze jest użyć takiej ilości wody, by nie trzeba było wylewać jej nadmiaru (na 1 porcję kaszy przeznacza się około 2 porcje wody). Wiąże się to bowiem z utratą składników odżywczych. Białą kaszę należy wsypać do lekko osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu przez około 20–30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli kasza nie wchłonie całej wody, pozostawia się ją w tym celu na pewien czas pod przykryciem. Do gotowania można dodać nieco oleju lub masła, dzięki czemu kasza będzie bardziej sypka.
Właściwości kaszy gryczanej
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu, ma charakter zasadotwórczy. Jest doskonałym roślinnym źródłem białka i oczywiście błonnika pokarmowego. Białka zawarte w kaszy gryczanej są bogate w takie aminokwasy jak lizyna i tryptofan, są to aminokwasy egzogenne, oznacza to, że nasz organizm musi pozyskać je ze źródeł pokarmowych, nie wytwarza ich samodzielnie. Kasza gryczana zawiera również witaminy z grupy B – B1, B2, B6, PP oraz spora ilość witaminy E. Z minerałów dostarcza nam żelazo, cynk, krzem, wapń i magnez.
Sposób podania - jak najlepiej wkomponować kaszę gryczaną do codziennej diety?
Kasza gryczana najczęściej podawana jest z daniami mięsnymi, wszelkie sosy mięsne i grzybowe oraz gulasze komponują się idealnie z jej smakiem. Pasuje również do takich potraw jak bitki czy zrazy. Ale co ciekawe kasza gryczana może zostać wykorzystana do farszu do pierogów.
SKŁADNIKI
kasza gryczana niepalona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczna kasza gryczana niepalona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1659 kJ / 392 kcal
Tłuszcz - 2,7 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 75 g,
w tym cukry - 2,6 g
Białko - 12 g
Sól - 0,03 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opis
- Wysokość opakowania jednostkowego (cm)
- 18.00
- Głębokość opakowania jednostkowego (cm)
- 6.00
- Szerokość opakowania jednostkowego (cm)
- 10.00
- Kraj pochodzenia składników (słownik BP)
- Polska
- Gwarantowany termin przydatności (w dniach)
- 60
- PRODUCENT / DYSTRYBUTOR – NAZWA I ADRES
- BIO PLANET S.A., WILKOWA WIEŚ 7, 05-084 LESZNO
BIO PLANET S.A.. WILKOWA WIEŚ 7. 05-084 LESZNO - Kraj pochodzenia
- Polska
- WEGAŃSKI
- WEGAŃSKI
- WEGETARIAŃSKI
- WEGETARIAŃSKI
- BEZ GLUTENU (w składnikach)
- BEZ GLUTENU (w składnikach)
- BEZ GLUTENU (deklaracja)
- BEZ GLUTENU (deklaracja)
- Bez Cukru
- BEZ CUKRU (w składnikach)
- Masa netto (g)
- 1000
- Kraj pochodzenia składników (słownik BP)
- Polska
- CERTYFIKAT BIO
- CERTYFIKAT BIO
- Producent - nazwa i adres
- BIO PLANET S.A.. WILKOWA WIEŚ 7. 05-084 LESZNO
- producent
- BIO PLANET - seria NIEBIESKA (ryże, kasze, ziarna)
BIO PLANET - seria NIEBIESKA (ryże. kasze. ziarna)