KASZA GRYCZANA NIEPALONA BEZGLUTENOWA BIO 500 g - BIO PLANET

9,04 zł

(18,08 zł / kg)

Brutto

Kasza gryczana niepalona to pozyskana z gryki wartościowa towarzyszka dań mięsnych, ale nie tylko. Bogate źródło wysokiej jakości białka w diecie, a przede wszystkim bardzo smaczny dodatek do potraw. 

Zamknij

Kasza gryczana niepalona

Kaszę gryczaną pozyskuje się z gryki. Gryka jest rośliną naturalnie bezglutenową, co czyni kaszę gryczaną produktem bezpiecznym dla osób na diecie bezglutenowej. Biała kasza nieprażona od klasycznej kaszy gryczanej prażonej odróżnia się nie tylko jaśniejszym zabarwieniem, ale i delikatniejszym smakiem. Kasza nieprażona, ponieważ nie była poddana wcześniejszej obróbce termicznej wymaga dłuższego przygotowania.

 

Sposób przygotowania - czas gotowania kaszy gryczanej niepalonej

Niepalonej białej kaszy gryczanej nie trzeba płukać przed gotowaniem. Do jej przyrządzenia dobrze jest użyć takiej ilości wody, by nie trzeba było wylewać jej nadmiaru (na 1 porcję kaszy przeznacza się około 2 porcje wody). Wiąże się to bowiem z utratą składników odżywczych. Białą kaszę należy wsypać do lekko osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu przez około 20–30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli kasza nie wchłonie całej wody, pozostawia się ją w tym celu na pewien czas pod przykryciem. Do gotowania można dodać nieco oleju lub masła, dzięki czemu kasza będzie bardziej sypka.

 

Właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana nie zakwasza organizmu, ma charakter zasadotwórczy. Jest doskonałym roślinnym źródłem białka i oczywiście błonnika pokarmowego. Białka zawarte w kaszy gryczanej są bogate w takie aminokwasy jak lizyna i tryptofan, są to aminokwasy egzogenne, oznacza to, że nasz organizm musi pozyskać je ze źródeł pokarmowych, nie wytwarza ich samodzielnie. Kasza gryczana zawiera również witaminy z grupy B – B1, B2, B6, PP oraz spora ilość witaminy E. Z minerałów dostarcza nam żelazo, cynk, krzem, wapń i magnez.

 

Sposób podania - jak najlepiej wkomponować kaszę gryczaną do codziennej diety?

Kasza gryczana najczęściej podawana jest z daniami mięsnymi, wszelkie sosy mięsne i grzybowe oraz gulasze komponują się idealnie z jej smakiem. Pasuje również do takich potraw jak bitki czy zrazy. Ale co ciekawe kasza gryczana może zostać wykorzystana do farszu do pierogów.

SKŁADNIKI

kasza gryczana niepalona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS

Ekologiczna kasza gryczana niepalona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 min.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1659 kJ / 392 kcal

Tłuszcz - 2,7 g,

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g

Węglowodany - 75 g,

w tym cukry - 2,6 g

Białko - 12 g

Sól - 0,03 g 

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

BP3629
971 Przedmioty

Opis

BEZ GLUTENU (deklaracja)
BEZ GLUTENU (deklaracja)
Bez Cukru
BEZ CUKRU (w składnikach)
Masa netto (g)
500
Kraj pochodzenia składników (słownik BP)
Polska
CERTYFIKAT BIO
CERTYFIKAT BIO
Producent - nazwa i adres
BIO PLANET S.A.. WILKOWA WIEŚ 7. 05-084 LESZNO
producent
BIO PLANET - seria NIEBIESKA (ryże. kasze. ziarna)
Wysokość opakowania jednostkowego (cm)
17.00
Głębokość opakowania jednostkowego (cm)
5.00
Szerokość opakowania jednostkowego (cm)
8.00
Gwarantowany termin przydatności (w dniach)
60
180
Kraj pochodzenia składników (słownik BP)
Polska
Kraj pochodzenia
Polska
WEGAŃSKI
WEGAŃSKI
WEGETARIAŃSKI
WEGETARIAŃSKI
BEZ GLUTENU (w składnikach)
BEZ GLUTENU (w składnikach)
chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password