AMARANTUS BIO 500 g - BIO PLANET

13,45 zł

(26,90 zł / kg)

Brutto

Drobne nasiona amarantusa zawierają całkiem pokaźną zawartość - oprócz łatwo przyswajalnego białka, bogate są również w błonnik pokarmowy. Ziarna amarantusa są również bogatym źródłem witamin i minerałów.

Zamknij

Amarantus

Amarantus należy do najstarszy roślin uprawnych świata. Znajdziemy go również pod mniej popularną nazwą - szarłat. Drobne nasiona amarantusa zawierają całkiem pokaźną zawartość - oprócz łatwo przyswajalnego białka, bogate są również w błonnik pokarmowy. Amarantus jest rośliną naturalnie nie zwierającą glutenu, stanowi tym samym doskonały wybór dla osób wykluczających gluten z diety. Ziarna amarantusa są również bogatym źródłem witamin i minerałów.

Właściwości amarantusa

Jedną największych zalet tego produktu jest jego lekkostrawność, dzięki czemu nasz organizm łatwo pozyskuje cenne witaminy i minerały zamknięte w ziarnach amarantusa. Witaminy należące do grupy antyoksydacyjnych, które znajdziemy w szarłacie to witamina A, E, C oraz spora reprezentacja z grupy B. Oprócz składników mineralnych takich jak żelazo czy wapń, znajdziemy w tym produkcie skwalen, substancje biologicznie czynną, zwalczającą wolne rodniki i opóźniająca procesy starzenia organizmu, ale co ważniejsze jest to czynnik biorący udział w wytwarzaniu witaminy D.

Jak przygotować amarantus ?

Amarantus nie wymaga płukania przed gotowaniem. Do jego przyrządzenia dobrze jest użyć takiej ilości wody, by nie trzeba było wylewać jej nadmiaru (na 1 porcję amarantusa przeznaczamy się około 2 porcje wody). Wylewanie nadmiaru wody po ugotowaniu wartościowych zbóż i kasz wiąże się bowiem z utratą składników odżywczych. Amarantus należy wsypać do lekko osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowy szarłat rozpoznamy po tym, że wchłonie całą wodę i stanie się miękki, widocznie połyskujący.

Jak podawać amarantus?

Amarantus idealnie pasuje do dań obiadowych, można go wykorzystać zamiast kaszy czy ryżu do zup, świetnie komponuje się jak dodatek do sałatek. Wzbogaci śniadaniowe owsianki, może być wykorzystany do pieczenia chleba, ciast i ciasteczek. W diecie bezglutenowej warto zainteresować się mąką z amarantusa.



SKŁADNIKI

amarantus* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

 

OPIS

Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Doskonały do porannej owsianki, do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

uprzednio wypłukane na gęstym sicie ziarno amarantusa gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja amarantusa na 2 porcje wody) ok. 20 min.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1692 kJ / 401 kcal

Tłuszcz - 6,5 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,5 g

Węglowodany - 66 g

w tym cukry - 1,7 g

Białko - 15 g

Sól - 0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.







BP2698
864 Przedmioty

Opis

Głębokość opakowania jednostkowego (cm)
5.00
Szerokość opakowania jednostkowego (cm)
8.00
Gwarantowany termin przydatności (w dniach)
60
Kraj pochodzenia składników (słownik BP)
Indie
Kraj pochodzenia
India
Peru
WEGAŃSKI
WEGAŃSKI
WEGETARIAŃSKI
WEGETARIAŃSKI
BEZ GLUTENU (w składnikach)
BEZ GLUTENU (w składnikach)
Bez Cukru
BEZ CUKRU (w składnikach)
Masa netto (g)
500
Kraj pochodzenia składników (słownik BP)
Indie
Peru
CERTYFIKAT BIO
CERTYFIKAT BIO
Producent - nazwa i adres
BIO PLANET S.A.. WILKOWA WIEŚ 7. 05-084 LESZNO
producent
BIO PLANET - seria NIEBIESKA (ryże. kasze. ziarna)
Wysokość opakowania jednostkowego (cm)
17.00
chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password