QUINOA CZARNA (KOMOSA RYŻOWA) BIO 500 g - BIO PLANET
(35,66 zł / kg)
Quinoa czarna to najbardziej szlachetna i najrzadsza odmiana komosy ryżowej o delikatnym orzechowym posmaku. Bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Idealne urozmaicenie do sałatek i deserów.
Quinoa - czyli komosa ryżowa
Quinoa znana również jako komosa ryżowa nazywana jest ryżem peruwiańskim lub prosem boliwijskim. Komosa występuje w trzech odmianach: białej, czarnej i czerwonej. Podobnie jak w przypadku kaszy jaglanej łupinki nasiona komosy ryżowej zawierają saponiny odpowiedzialne za lekko gorzkawy smak, dlatego w procesie produkcji komosy są one usuwane. Aby mieć pewność, że gorzki smak nie pozostanie wyczuwalny, komosę przed gotowaniem należy wypłukać. Quinoa należy to produkt naturalnie nie zawierający glutenu.
Właściwości komosy ryżowej
Ziarna komosy ryżowej są bogatym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, posiada szerokie wartości odżywcze, jak również bogactwo witamin i minerałów. Minerały jakie znajdziemy w jej składzie to żelazo, magnez, miedź, potas oraz mangan. Witaminy natomiast to z grupy B: B1, B2, B6 i B9 oraz witamina E. Substancjom obecnym w komosie ryżowej przypisuje się właściwości antyoksydacyjne jak również działanie przeciwzapalne.
Rodzaje komosy ryżowej
Quinoa biała to odmiana najpopularniejsza ze względu na swój najdelikatniejszy smak. W trakcie gotowania biała komosa najbardziej pęcznieje, wśród wszystkich jej odmian, ale nie zmienia znacząco swojej wielkości.
Quinoa czerwona posiada najwięcej składników mineralnych spośród pozostałych odmian komosy. Posiada mniej białka i błonnika, niż odmiana biała, ale dzięki temu nie pęcznieje tak mocno i pozostaje po ugotowaniu chrupka.
Quinoa czarna jest natomiast bardzo rzadkim rodzajem komosy, wyróżnia się lekko orzechowym posmakiem. Podobnie jak czerwona odmiana nie pęcznieje podczas gotowania, ale pozostaje twarda i chrupiąca.
Jak przygotować quinoę - jak gotować komosę ryżową?
Aby mieć pewność, że gorzki smak saponin obecnych w quinoa nie pozostanie wyczuwalny, komosę przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać. Do jej przyrządzenia dobrze jest użyć takiej ilości wody, by nie trzeba było wylewać jej nadmiaru (na 1 porcję komosy przeznacza się około 2 porcje wody). Wylewanie nadmiaru wody pozostałej po gotowaniu wiąże się z utratą składników odżywczych. Komosę należy wsypać do lekko osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu przez około ok. 15 minut – białą, 20 minut – czerwoną, a 25 minut – czarną - co jakiś czas mieszając. Jeśli komosa nie wchłonie całej wody, pozostawia się ją w tym celu na pewien czas pod przykryciem.
Jak podawać komosę ryżową?
Quinoa może stanowić doskonały zamiennik dla kasz, makaronów, ryżu czy ziemniaków. Nadaje się do spożycia na ciepło i zimno, wykorzystywana do przygotowania sałatek, kotlecików warzywnych czy deserów. Posiada lekko słodki smak więc idealnie komponuje się mlecznymi deserami.
SKŁADNIKI
ekologiczna quinoa biała (komosa ryżowa) 100 %.
OPIS
Ekologiczna quinoa biała, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1546 kJ/367 kcal
Tłuszcz - 6,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,8 g
Węglowodany - 60 g
w tym cukry - 6,8 g
Błonnik - 7,2 g
Białko - 14 g
Sól - 0,09 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opis
- Wysokość opakowania jednostkowego (cm)
- 15.00
- Głębokość opakowania jednostkowego (cm)
- 5.00
- Szerokość opakowania jednostkowego (cm)
- 8.00
- Kraj pochodzenia składników (słownik BP)
- Peru
- PRODUCENT / DYSTRYBUTOR – NAZWA I ADRES
- BIO PLANET S.A., WILKOWA WIEŚ 7, 05-084 LESZNO
BIO PLANET S.A.. WILKOWA WIEŚ 7. 05-084 LESZNO - Gwarantowany termin przydatności (w dniach)
- 120
- Kraj pochodzenia
- Peru
- WEGAŃSKI
- WEGAŃSKI
- WEGETARIAŃSKI
- WEGETARIAŃSKI
- BEZ GLUTENU (w składnikach)
- BEZ GLUTENU (w składnikach)
- Bez Cukru
- BEZ CUKRU (w składnikach)
- Masa netto (g)
- 500
- Kraj pochodzenia składników (słownik BP)
- Peru
- CERTYFIKAT BIO
- CERTYFIKAT BIO
- Producent - nazwa i adres
- BIO PLANET S.A.. WILKOWA WIEŚ 7. 05-084 LESZNO
- producent
- BIO PLANET - seria NIEBIESKA (ryże, kasze, ziarna)
BIO PLANET - seria NIEBIESKA (ryże. kasze. ziarna)