KASZA JAGLANA BEZGLUTENOWA BIO 400 g - BIO PLANET

6,10 zł

(15,25 zł / kg)

Brutto

Kasza jaglana należy do produktów bezglutenowych o niezwykle łagodnym smaku. Idealna do dań wytrawnych, ale swoją największą sławę zawdzięcza wykorzystaniu w deserach i słodkich posiłkach śniadaniowych.

Zamknij

Kasza jaglana

Kasza jaglana powstaje z obłuszczonego prosa. Proso jest następnie polerowane i w taki sposób otrzymujemy kaszę o drobniutkich, okrągłych ziarenkach. Kasza jaglana kolorem wyróżnia się na tle innych kasz - cechuje ją jasno żółty kolor. Proso, a co za tym idzie kasza jaglana to produkt naturalnie bezglutenowy, sprawdzi się idealnie w diecie osób unikających glutenu.

Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest cennym źródłem roślinnego białka, ale również cennych witamin z grupy B, lecytyny - wspierającej nasze procesy pamięciowe. Znajdziemy w niej również pokaźną reprezentację składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, potas, wapń, miedź, fosfor oraz krzem, ten ostatni wpływa na kondycję naszych włosów, paznokci oraz skóry.

Kasza gryczana zawiera również ciekawe związki nazywane saponinami - mają one właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne, jednak nadają kaszy jaglanej lekko gorzkawy posmak. Szczególnie nadmiar saponin niekorzystnie wpływa na walory smakowe, ale również utrudnia jej trawienie, z tego powodu zaleca się płukanie kaszy jaglanej na sitku przed ugotowaniem. Po tym zabiegu zniwelujemy smak gorzki. Kasza jaglana jest lekkostrawna i bardzo łagodna w smaku, dlatego jest doskonałym wyborem w żywieniu dzieci.

Sposób przygotowania - jak gotować kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną gotujemy jak wspomniano wyżej po uprzednim dokładnym opłukaniu. Do jej przyrządzenia dobrze jest użyć takiej ilości wody, by nie trzeba było wylewać jej nadmiaru (na 1 porcję kaszy przeznacza się około 2 porcje wody). Kaszę dodajemy do gotującej się i osolonej wcześniej wody. Możemy dodać łyżkę masła. Czas gotowania to około 10-15 min. Mieszamy ją bardzo delikatnie jeśli zależy nam na sypkiej konsystencji. Po ugotowaniu odstawiamy z palnika na około 5-10 min, aby kasza miała szansę wchłonąć wodę. Wylewanie nadmiaru wody po gotującej się kaszy wiąże się z utrata jej wartości odżywczych rozpuszczonych w wodzie, dlatego tak ważne są proporcje wody do produktu sypkiego w przypadku gotowania każdego rodzaju kaszy. Dodatkowo warto pamiętać, że kaszę jaglaną można również gotować na mleku, co zapewnia jej jeszcze bardziej delikatny smak.

Jak podawać kaszę jaglaną?

Idealnie komponuje się jako dodatek do dań mięsnych, ale najchętniej dodawana jest do sałatek. Kaszą jaglaną możemy zastąpić ryż lub ziemniaki w daniach z sosem. Gotowana na mleku sprawdzi się jako podstawa deserów czy śniadań na słodko. Jaglanka przygotowana na wodzie lub mleku to pożywna alternatywa dla owsianki. Sprawdza się również jako baza do past kanapkowych, można je przygotować z dodatkiem warzyw - wytrawnie lub na słodko z dodatkiem owoców.

 

​​

SKŁADNIKI

kasza jaglana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

 OPIS

Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa. Doskonała na śniadanie z suszonymi owocami. W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

uprzednio wypłukaną kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja kaszy na 3 porcje wody) na małym ogniu ok.20 min.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1514 kJ / 358 kcal

Tłuszcz - 3,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g

Węglowodany - 69 g, w tym cukry - 1,4 g

Białko - 9,8 g

Sól - 0 g

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

 

 

 

BP2790
2923 Przedmioty

Opis

Gwarantowany termin przydatności (w dniach)
60
90
120
150
Kraj pochodzenia składników (słownik BP)
Ukraina
CERTYFIKAT BIO
CERTYFIKAT BIO
Producent - nazwa i adres
BIO PLANET S.A.. WILKOWA WIEŚ 7. 05-084 LESZNO
producent
BIO PLANET - seria NIEBIESKA (ryże. kasze. ziarna)
Wysokość opakowania jednostkowego (cm)
14.00
Głębokość opakowania jednostkowego (cm)
5.00
Szerokość opakowania jednostkowego (cm)
8.00
Masa netto (g)
400
Kraj pochodzenia
Ukraina
WEGAŃSKI
WEGAŃSKI
WEGETARIAŃSKI
WEGETARIAŃSKI
BEZ GLUTENU (w składnikach)
BEZ GLUTENU (w składnikach)
BEZ GLUTENU (deklaracja)
BEZ GLUTENU (deklaracja)
Bez Cukru
BEZ CUKRU (w składnikach)
Kraj pochodzenia składników (słownik BP)
Ukraina
chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password