Ogórek zielony ma garniturek - właściwości ogórków

person Zamieścił: Łukasz Jankowski list W: Diety Na:

Oto warzywo w 97% zbudowane z wody – z tego względu stanowi odchudzający i lekki pokarm, znakomity na upalne letnie dni. Mimo tak wysokiej zawartości wody – bez wątpienia ogórek może mieć duże właściwości odżywcze. Warto jednak pozostawić na nim skórkę – ponieważ to właśnie pod nią kryje się największe bogactwo składników odżywczych: witamin i minerałów. Ogórek zielony może być źródłem witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy C. Jeśli chodzi o minerały to możemy znaleźć w nim siarkę, mangan, fosfor, wapń i potas. Świeże ogórki mają właściwości odmienne od ogórków kiszonych.

Właściwości lecznicze ogórka zielonego:

  • diuretyczne

  • chłodzące

  • przeciwzapalne
  • oczyszczające

Popularność ogórka jako letniego orzeźwienia sięga już starożytności – prawdopodobnie spożywany był w ciepłych krajach już od tysięcy lat. W czasach biblijnych możemy znaleźć o nim wspomnienia, kiedy to Izraelici na pustyni skarżyli się Mojżeszowi na brak ogórków! VIP wśród warzyw pojawiał się wielokrotnie na przestrzeni dziejów w medycynie ludowej. Istotnie ogórkami zajadamy się cały rok. W lecie będą to świeże ogórki, zimą zamknięte w słoikach kiszone i konserwowe.

Z ludowej księgi mądrości

Niegdyś ogórek zielony stosowany był w przypadkach stanów zapalnych i przegrzania organizmu. Znany zielarz John Gerard o ogórku wypowiedział się następująco:

„Wypełnia żyły zimnymi humorami”

Ogórek zalecany był w przypadkach zapalenia dróg oddechowych i płuc, w nadmiernym przegrzaniu żołądka i pęcherza, na flegmę oraz na

„miedzianoczerwone twarze, czerwone i błyszczące nosy (tak czerwone, jak czerwone róże) z krostami, wypryskami i innymi paskudztwami”

Więc można śmiało powiedzieć, że traktowano ogórek jak dermatologicznego super bohatera :). Do dzisiaj plasterki ogórka ułożone na zmęczonych powiekach kojarzą nam się zabiegami w SPA. I jest to bardzo słuszne wykorzystanie tego cudownego warzywa. Ochładzające i łagodzące właściwości ogórka wykorzystywane są w przynoszeniu ulgi w chorobach skóry. Ogórek w kosmetyce stosowany jest w celu wygładzania skóry, zapobiegania zmarszczką oraz pomocniczo w walce z przebarwieniami skóry. Sokiem z ogórka można przemywać skórę w przypadku egzemy i pokrzywki, a zastosowanie takiego soku na opryszczkę, bądź ukąszenia mrówek zmniejszy ból i stan zapalny. Sok z ogórka przynosi ulgę piekącym oczom. Można również w połączeniu z wodą różaną i gliceryną stosować go jako remedium na oparzenia słoneczne. Woda ogórkowa może być stosowana jako tonik dla cery tłustej. Poniżej proste sposoby jak uzyskać wodę ogórkową i sok z ogórka bez wyciskarki do soków!

Sok ze świeżego zielonego ogórka i woda ogórkowa

Jak uzyskać sok z ogórka zielonego?

Obranego ze skórki zielonego ogórka kroimy w cienkie plasterki, odstawiamy w misce na około dwie godziny – po upływie tego czasu odciskamy plasterki przez gazę. Przechowujemy w słoiku w lodówce.

Jak przygotować wodę ogórkową?

Zielonego ogórka, bez wcześniejszego obierania kroimy w kosteczkę i gotujemy w litrze wody przez 15 minut, po czym napar odcedzamy i wyciskamy przez gazę lub szmatkę.

Doskonale sprawdzi się też świeży ogórek pokrojony w plasterki (razem ze skórką) wrzucony do zimnej wody jako dodatek smakowy do napoju.

Ogórki kiszone – co zmienia w ogórku proces jego kiszenia?

Kiszenie to z pewnością jedna z najstarszych i najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Kisić możemy prawie wszystko – owoce i warzywa – jednak największą popularnością w Polsce cieszą się kiszona kapusta i oczywiście kiszone ogórki. Kiszenie to proces fermentacji z udziałem beztlenowych bakterii kwasu mlekowego. W procesie fermentacji cukry zawarte w warzywach zmieniane są między innymi w kwas mlekowy, kwas octowy, dwutlenek węgla.

Co potrzebujemy, aby zakisić ogórki?

Oto składniki potrzebne na domowe ogórki

  • dobrej jakości ogórki – najlepiej z ekologicznego gospodarstwa, ponieważ ogórki o dużej zawartości chemicznych środków ochrony roślin nie będą dobrze ulegały procesowi fermentacji
  • sól kamienna do przetworów – np. nasza najcudowniejsza polska sól kłodawska – najważniejsze, aby była to sól niejodowana – ponieważ jod spowalnia proces kiszenia i może spowodować, że ogórki zepsują się zanim zdążą sfermentować
  • kawałek chrzanu, ząbki czosnku – warto zwrócić uwagę by był to czosnek polski, pęczek kopru
  • niektórzy proponują by do kiszonki dodać liść dębu lub wiśni, ponieważ pomaga to utrzymać jędrność ogórków
  • woda – tutaj ciekawostka sprawdzona przez naszą klientkę – Pani Maria eksperymentowała z różnymi rodzajami wody do zalewania ogórków i wynikiem jej badań jest ogłoszenie wody Kinga Pienińska najlepszą wodą do kiszenia ogórków! Dziękujemy Pani Marii za podzielenie się wynikiem swoich badań ?
  • słoiki, beczułka kamienna lub inny pojemnik, który możemy zamknąć szczelnie
  • pomieszczenie o stałej niskiej temperaturze około kilkanaście stopni Celsjusza – może to być piwnica bądź komórka osadzona w niższych partiach budynku – temperatura odgrywa tutaj niezwykle ważną rolę. By pozostały jędrne ogórki muszą mieć odpowiednie warunki.

Najlepszy przepis na kiszone ogórki u Kwestia smaku!

Oczywiście nie każdy ma w domu warunki piwniczne na składowanie słoików ogórkowych i spiżarnia ogranicza się do kuchennej szafki. W takim wypadku musimy sięgnąć po gotowe ogórki kiszone – poniżej klika propozycji wysokiej jakości marek produkujących ekologiczne kiszonki:

FARMA ŚWIĘTOKRZYSKA

BIO FOOD

BIO PLANET

KOWALEWSKI

RUNOLAND

SĄTYRZ

WIEJSKIE SPECJAŁY

przegląd ekologicznych ogórków kiszonych

Gotowe ogórki kiszone można wykorzystać do przygotowania pysznej zupy ogórkowej lub kanapek z wegetariańskim smalcem i ogóraskiem ? Na zakończenie zapraszam serdecznie po pyszne ogórki do naszego sklepu.

Jeśli nie macie spiżarki z kiszonkami w domu i mieszkanie w okolicy Gorzowie to w naszym sklepie stacjonarnym możecie kupić ogórki małosolne i ogórki kiszone od lokalnych dostawców prosto z beczki na wagę do własnych słoików w duchu less waste. Zachęcamy Klientów by przychodzili z własnymi pojemnikami na ogórkowe przetwory.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password